Google Play Store, Google tarafından Android işletim sistemine yönelik geliştirilmiş...
Google Play Store, Google tarafından Android işletim sistemine yönelik geliştirilmiş bir uygulama yönetim ve dağıtım platformudur. Kullanıcılar buradan Android SDK ile geliştirilmiş ve buraya yüklenmiş uygulamaları inceleyebilir, indirebilir, kullanabilir. Google Play Store, çoğunlukla mobil cihazlara yönelik olan Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.
Google Play Store sadece Android için uygulamalar sunmaz, müzik, film, kitap gibi dijital içerikler de mevcuttur. Ayrıca özellikle de Google TV’ler için film ve televizyon programları da yayınlamaktadır. Aslında bir nevi Android market olarak hizmet veriyor diyebiliriz. Burada yer alan uygulama ve oyunlar ücretli veya ücretsiz olabildiği gibi, pek çok uygulama içi satış da yapılabilmektedir.
Google Play Store’dan faydalanabilmeniz için mutlaka bir Google hesabınızın olması gerekir. Ücretli hizmetlerden, yani paralı uygulamalar, uygulama içi satın alımlar, ücretli kitap, dergi, film,müzik vs. yararlanabilmeniz için kredi kartı tanımlamanız veya herhangi bir ödeme sistemiyle ödeme yapmanız lazımdır.
Android Market olarak 2008 yılında tanıtılan platform, takip eden iki yıl içerisinde ücretli uygulamalar kapsamında sınırlarını iyice genişletti. 2011 yılında uygulama içi satım özelliğini de aktif ettikten sonra, 2012 yılında Android Market ismi Google Play olarak yenilendi ve marka olarak öne çıkarıldı.
Günümüz itibariyle uygulama, müzik, kitaplar, filmler ve TV, gazetelik ve oyunlar olmak üzere 6 ayrı kategoride içerikler barındırmakta ve bu kapsamda hizmetler sunmaktadır. Şubat 2021 tarihi baz alındığında Google Play Store’da 3.148.832+ uygulama yer aldığı açıklanmıştır.
Google Play Store milyarlarca yer alan uygulamalar cihazlara göre filtrelenerek sunulmaktadır. Apple cihazlarının aksine Android işletim sistemini kullanan yüzlerce cihaz markası vardır ve bu durum kimi zaman karmaşaya neden olsa da, son zamanlarda bu konuda hayli mesafe katedildiğini söyleyebiliriz. Google Play Store uygulaması açık kaynaklı bir platform değildir ve cihaz markaları bu özelliği entegre etmek için Google ile lisans anlaşmaları yaparlar.
Play Store’da yer alan uygulamaları bir geliştiricinin web sitesinden veya üçüncü parti bir uygulama üzerinden de indirebilirsiniz. Android uygulamaları Windows EXE uygulamaları gibidir, Android Paketi kısaltması olarak APK şeklinde ifade edilir.
Google, Play Store üzerine yüklenen kötü niyetli uygulamaları engellemek için Google Bouncer adlı bir koruma sistemi kullanıyor. Buna rağmen Apple ile kıyaslandığında Android cihazlarda virüs vakaları çok yaygındır ve kötü niyetli uygulamalar aracılığı ile mağdur olan kişi sayısı da az değildir.
Uygulamanızın Android Studio’da APK dosyasını oluşturdunuz diyelim. Telefonunuzda APK olarak testlerini de yaptınız. Artık sıra yayınlamaya geldi.
Haber uygulaması geliştirdiyseniz ve yayınlamak istiyorsanız bazı önemli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Google Play’da haber uygulaması olarak kendini tanımlayan her bir uygulama Google tarafından sunulan gereksinimleri mutlaka karşılamak zorundadır.Uygulamanız bir haber uygulaması ise, bunu özellikle bildirmeniz ve belirtmeniz istenmektedir.